Ziektes gelinkt aan slaaptekort

6 ziektes die gebrek aan slaap als oorzaak kunnen hebben

Slaaptekort

Slapen is een van de meest gezegende en ontspannende dingen die we doen om te overleven. Maar deze is ook gewoon essentieel. Als we onze ogen sluiten, geven we ons lichaam de kans om de batterijen op te laden na al de stress van de dag. Tijdens de slaap vinden er miljoenen processen plaats.  De hersenen zijn in staat om dingen naar ons geheugen te schrijven. Andere cellen gaan aan het werk om te regenereren en weefsel te herstellen dat in de loop van de dag beschadigd werd.

Als we niet slapen krijgt ons lichaam daar de kans niet toe. We voelen ons de dag daarop niet alleen slecht en moe. Op de lange termijn kan een slaaptekort ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Er werd uitvoerig onderzoek verricht naar wat er met ons lichaam gebeurt als we geen acht uur slaap per nacht hebben.

Maar welke ziektes werden er nu precies gelinkt aan slaaptekort?

1 – Alzheimer

Een studie uit 2013 van de Johns Hopkins University achterhaalde dat een slaaptekort kan leiden tot de ziekte van Alzheimer. De studie werd uitgevoerd op basis van eerder onderzoek. Slaap is noodzakelijk om ons brein te ontdoen van “hersenafval”, welke ophoping kan leiden tot dementie.

2 – Obesitas en diabetes

Een studie van de Universiteit van Chicago wees uit dat slecht slapen potentieel obesitas kan veroorzaken. Uiteindelijk kan tot diabetes kan leiden. De vetzuren in het lichaam hebben een invloed op de snelheid van ons metabolisme en de regeling van onze bloedsuikerspiegel. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een gebrek aan slaap een invloed heeft op de opbouw van vetzuren in ons bloed.

3 – Hart- en vaatziektes

Er werd al langer vermoed dat er een verband bestond tussen een slaaptekort en cardiovasculaire aandoeningen. Een studie van EuroHeartCare wees een duidelijker verband aan. Nadat ze 657 Russische mannen tussen 25 en 64 gedurende 14 jaar lang gevolgd hadden, ontdekten ze dat twee derde van diegenen die een hartaanval hadden gehad ook een slaapstoornis hadden.

4 – Zelfmoord

Het is misschien een schokkende vaststelling maar een onderzoek uit 2014 bracht een duidelijk verband tussen zelfdoding en slaaptekort aan het licht. Ongeacht een eventuele voorgeschiedenis van depressies. Het tienjarige onderzoek werd uitgevoerd door de Stanford University of Medicine. Er werden 420 deelnemers van middelbare leeftijd onderzocht. 20 deelnemers die helaas zelfmoord pleegden, bleken aan een slaaptekort te lijden. Mensen met een slaaptekort hebben 1,4 meer kans om zelfmoord te plegen.

5 – Ulceratieve colitis

Dit is een inflammatoire darmziekte gekenmerkt door zweren in de darm. Deze werd eveneens gelinkt aan slaaptekort. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital ontdekten dat er een voldoende hoeveelheid slaap nodig is om inflammatoire reacties tegen te gaan en te herstellen.

6 – Prostaatkanker

Uit een studie die in 2013 werd gepubliceerd in het Cancer Epidemology, Biomarkers and Prevention tijdschrift blijkt dat een slaaptekort een verhoogd risico op prostaatkanker met zich brengt. 2,425 IJslandse mannen tussen 67 en 96 jaar werden gevolgd. Het bleek dat het risico om prostaatkanker te krijgen 60 procent hoger is bij mannen die aan slaapstoornissen lijden.