De voeten als oplossing voor migraine

Migraine

Je kent het wel, hoofdpijn. Hoofdpijn kent veel oorzaken. Wat teveel gedronken de vorige avond, laat naar bed, verkoudheid. Deze hoofdpijn is met een beetje rust, paracetamol en extra drinken vaak snel weer over. Migraine is andere koek. Naast hoofdpijn geeft migraine symptomen als misselijkheid, buikpijn, diarree, vermoeidheid, auraverschijnselen. De symptomen zijn divers en bij iedereen verschillend. Migraine komt voor bij ongeveer 15% van de bevolking. Zoek jij een alternatief voor pijnstillers, dan is er goed nieuws. Migraine is namelijk goed te behandelen via de voeten met een combinatie van voetreflexmassage en acupressuur. Via de voeten wordt het overprikkelde lichaam en de geest tot rust gebracht en geholpen bij het vinden van een nieuwe balans.

Wat is migraine?

Een bekende neuroloog Oliver Sacks publiceerde in 1985 een uitgebreide studie over migraine. Wat opvalt bij migraine zijn de reacties van het zenuwstelsel, zoals misselijkheid, zweten, draaiduizeligheid. Deze lichamelijke reacties zijn een gevolg van de prikkeling van het vegetatieve zenuwstelsel. Ook zijn er veranderende spiegels van neurotransmitters gevonden tijdens aanvallen van migraine. Neurotransmitters verzorgen de impulsoverdracht en dat verklaart de gevoeligheid voor prikkels.

Migraine is niet louter een lichamelijke response, maar vooral een reactie op een ophoping van spanning.

Onderzoek

Na zorgvuldig onderzoek onder vele cliënten kwam Sacks tot de conclusie dat migraine een lichamelijke reactie is op een emotionele stressvolle gebeurtenis. Die zijn oorsprong had in het verleden. Een soort overlevingsstrategie. De spanning rond deze gebeurtenis is niet afgevoerd en het hoofd zit als het ware energetisch vol. Het kan zijn dat je deze gebeurtenis voor je gevoel geen rol meer speelt in je leven. Echter het lichaam geeft een ander signaal. Om de spanning af te voeren reageert het lichaam met alle symptomen van migraine. In deze beschrijving zien we de samenhang tussen lichaam, geest en emoties, de drie belangrijke pijlers van de natuurgeneeskunde. De hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen vroeger en nu.
Herken je dit? Dat je je bij een aanval terugtrekt, weg van alle prikkels? Transpireer je meer als de aanval voorbij is? En moet je ook huilen of meer plassen? Het schijnt dat het lichaam bij een migraineaanval meer vocht vasthoudt. Na de aanval wil het lichaam dit vocht weer kwijt. Het lichaam is energetisch weer ‘schoon’.

Migraine en voetreflextherapie

Migraine laat zich uitstekend behandelen met voetreflextherapie. Voetreflextherapie baseert zich op de samenhang tussen lichaam, geest en emoties. De behandeling richt zich op de hele mens. Welke meridianen en organen zijn uit balans? Welke betekenisvolle gebeurtenissen zijn er in iemands leven? Massage van de voetreflexen bevordert de doorstroming van energie en lichaamsvocht, brengt het zenuwstelsel en de hormonen in balans.

Bij toeval raakte ik in contact met een collega die een hersenschudding had opgelopen. Er was een plank op haar hoofd gevallen. Ze deed rustig aan, maar bleef moe en hoofdpijn houden. Een massage van de rug maakte de zaak erger; ze kreeg enorme last van misselijkheid. Toen ze bij mij op de massagetafel lag, gaf ze aan dat ze gespannen was. We spraken af dat zij zou aangeven wanneer het genoeg was. Na de inleidende ontspanningsgrepen ging ik over tot het zacht masseren van de nekreflex en reflex van de ruggengraat. Een enorme huilbui zorgde voor emotionele ontlading. Na deze ontlading was de blokkade opgelost en zette haar herstel in.

Voeten verdienen aandacht

Niet zelden zijn de voeten het ondergeschoven kindje van onze aandacht, een bijzaak. Dat verdienen ze niet. De voeten vormen het energetisch contact met de aarde. Ben je goed geaard, dan kun je je emoties goed afvloeien en sta je stevig in je schoenen.

Zie ook www.aboutyourlife.nl door Karine de Laat