Regelmatig je voeten laten masseren is een super gezonde gewoonte waar al je organen baat bij hebben

Hiervan is men binnen de Chinese Traditionele Geneeskunde al 4000 jaar van overtuigd.

Dagelijks je voeten masseren is een super gezonde gewoonte. Je hele lijf – dus al je spieren, weefsels en organen – is namelijk weerspiegeld in je voeten. Door ze regelmatig te masseren ontstaat een betere doorbloeding, wordt de lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor kan ieder orgaan in je lijf optimaal gaan functioneren. En voel jij je dus fitter.


Reflexpunten

Enkele belangrijke reflexpunten die in je voet zitten zie je op de afbeelding hieronder.

1) De hypothalamus

Het gebied aan de buitenkant van je grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit is een gedeelte van je hersenen dat een rol speelt bij vechten, vluchten, lust én eten. Zo regelt de hypothalamus je hongergevoel. Door de zijkant van je grote teen te masseren kun je (tijdelijk) een verzadigd gevoel krijgen.

2) De solar plexus

Dit punt zit onder de bal van je voet. Als je hier op drukt en dit gebied masseert verminder je stress en daardoor krijg je een betere ademhaling. Hierdoor voel je je meer ontspannen.

3) Urinewegen (urinary bladder)

Door dit gebied aan de zijkant van je voet te masseren, stimuleer je de urinewegen en help je je lichaam om vocht af te drijven.

4) Dikke darm en dunne darm (colon and intestines)

Dit reflexpunt speelt een rol bij het verteringssysteem.

Koude voeten

Waar het masseren van je voeten óók bij helpt is iets waar ik zelf regelmatig last van heb: koude voeten. Volgens de Chinese Geneeskunde duidt kouwelijkheid in je lichaam op een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie). Yang of yin deficiëntie zijn disbalansen in je lijf die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan stress, te weinig beweging of verkeerde voeding. Nu is je levensstijl te veranderen natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden. Op de korte termijn boek je resultaat met het masseren van een punt bovenop je voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich bovenop je voet tussen je grote teen en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten.