Reflexzonetherapie vergoeding 2020

Reflexzonetherapie (of reflexologie) gaat uit van specifieke zones op het lichaam, namelijk de handen, voeten, oren en gezicht. Deze reflexzones hangen nauw samen met alle organen, spieren, zenuwen en andere onderdelen van het lichaam.

Door het behandelen van de reflexzones, bijvoorbeeld met speciale drukpunt- en massagetechnieken, kan een reactie/prikkel worden gestimuleerd in het lichaam en daarmee op de plek(ken) waar de klachten zich bevinden. Door de reactie krijgt het lichaam veel beter de kans om het natuurlijke, zelfherstellende vermogen aan te spreken. De klachten kunnen daardoor (sterk) verminderen of verdwijnen.

Ga direct naar de vergoedingen voor reflexzonetherapie per zorgverzekeraar

Reflexzonetherapie is een holistische therapie ofwel een a-specifieke behandelwijze. Dit houdt in dat niet de klacht of symptomen worden behandeld, maar de mens (patiënt) als geheel. Geest en lichaam moeten weer in balans komen.

Welke klachten?

Reflexzonetherapie kan volgens de therapeuten bij een groot aantal klachten worden toegepast als complementaire geneeswijze, waaronder: hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, stress, vermoeidheid, maag- en darmstoornissen, hyperactiviteit, hormonale stoornissen en andere klachten zonder duidelijke oorzaak.

De therapie is geschikt voor jong en oud en kan ook een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde of in het kader van preventie (het voorkomen van klachten).

Voetreflex

Reflexzonetherapie wordt door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed. Je dient dan wel een aanvullend pakket te hebben met een vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Het wettelijk verplichte eigen risico is niet van toepassing voor aanvullende zorg.

Verder dient de reflexzonetherapeut aan een aantal (kwaliteits)voorwaarden te voldoen voordat je als cliënt in aanmerking komt voor vergoeding.

Voorwaarden

De volgende voorwaarden kunnen van toepassing zijn:

  • De reflexzonetherapeut is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging voor reflexzonetherapie.
  • Verzekeraars die vallen onder de koepel Menzisdeze zorgverzekeraars hebben sinds een kort een aantal aanvullende eisen die ze stellen aan de opleiding van de therapeuten die zijn aangesloten bij de VNRT. Kijk in de zorgvinder/zorgzoeker van de betreffende zorgverzekeraars of er wel of geen vergoeding kan plaatsvinden bij een bepaalde therapeut. De therapeut is dan opgenomen in een zogenaamde VNRT-ledenlijst.
  • Zorgverzekeraars uit de VGZ-groep werken met een zorggids ‘Vergelijk en Kies’. Alleen als de individuele therapeut in deze zorggids is opgenomen, kan er vergoeding plaatsvinden. ‘Vergelijk en Kies’ kun je vinden op de website van de desbetreffende zorgverzekeraar.

Beroepsverenigingen

Voor reflexologie zijn er de volgende twee beroepsverenigingen:

  1. De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT)
  2. De Bond van Europese Reflexologen (BER)

Vergoeding kan verder plaatsvinden indien de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging voor natuurlijke geneeswijzen, zoals de LVNG, BATC, VBAG, FAGT of VNT.

Raadpleeg vooraf je verzekeraar in het kader van de vergoeding.

Vergoeding kan ook plaatsvinden via een algemene beroepsvereniging voor alternatieve geneeswijzen, namelijk de Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT). Deze stichting wordt erkend door de VGZ-verzekeringsgroep, de Menzis-verzekeringsgroep (behalve Hema), de CZ-verzekeringsgroep en De Friesland verzekeraar.

De onderstaande zorgverzekeringen vergoeden reflexzonetherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering via aangesloten therapeuten bij de VNRT.

Zie ook https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/reflexzonetherapie?sfns=mo