Eventuele vergoeding 2019 reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie (of reflexologie)

Reflexzonetherapie of reflexologie gaat uit van specifieke zones op het lichaam, namelijk de handen, voeten, oren en gezicht. Deze reflexzones hangen nauw samen met alle organen, spieren, zenuwen en andere onderdelen van het lichaam. Door het behandelen van de reflexzones, bijvoorbeeld met speciale drukpunt­ en massagetechnieken, kan een reactie/prikkel worden gestimuleerd in het lichaam en daarmee op de plek(ken) waar de klachten zich bevinden. Door de reactie krijgt het lichaam veel beter de kans om het natuurlijke, zelfherstellende vermogen aan te spreken. De klachten kunnen daardoor verminderen of verdwijnen. Vergoeding kan mogelijk zijn. 

Reflexzonetherapie is een holistische therapie ofwel een a­specifieke behandelwijze. Dit houdt in dat niet de klacht of symptomen worden behandeld, maar de mens (patiënt) als geheel. Geest en lichaam moeten weer in balans komen.


Welke klachten

Reflexzonetherapie kan volgens de therapeuten bij een groot aantal klachten worden toegepast als complementaire geneeswijze. Zoals bijvoorbeeld: hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, stress, vermoeidheid, maag­ en darmstoornissen, hyperactiviteit, hormonale stoornissen. De therapie is geschikt voor jong en oud en kan ook een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde of in het kader van preventie (het voorkomen van klachten).


Voorwaarden en vergoeding

Reflexzonetherapie wordt door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed. Je dient dan wel een aanvullend pakket te hebben met een vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Het wettelijk verplichte eigen risico is niet van toepassing voor aanvullende zorg. Verder dient de
reflexzonetherapeut aan een aantal (kwaliteits)voorwaarden te voldoen voordat je als cliënt in aanmerking komt voor vergoeding.

De volgende voorwaarden kunnen van toepassing zijn voor vergoeding:

Alle zorgverzekeraars: De reflexzonetherapeut is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging voor reflexzonetherapie. De volgende beroepsverenigingen komen hiervoor in aanmerking: Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) of de Bond van Europese
Reflexologen (BER). Let op: therapeuten van de BER krijgen nog maar van een klein aantal zorgverzekeraars de vergoedingen, omdat zij niet voldoen aan de eisen van de medische basiskennis.  Raadpleeg daarom je vooraf de verzekeraar in het kader van de vergoeding.

Vergoeding kan verder plaatsvinden indien de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging voor natuurlijke geneeswijzen, zoals de LVNG, BATC, VBAG, VNT, etc.  Verzekeraars die vallen onder de koepel Menzis: deze zorgverzekeraars hebben sinds een kort een aantal aanvullende eisen die ze stellen aan de opleiding van de therapeuten die zijn aangesloten bij de VNRT. Kijk in de zorgvinder/zorgzoeker van de betreffende zorgverzekeraars of er wel of geen vergoeding kan plaatsvinden. De therapeut is dan opgenomen in een zogenaamde VNRT­ledenlijst. Zorgverzekeraars uit de VGZ­groep, zoals Bewuzt, Besured, Univé, IZZ, IZA en ZEKUR werken met een zorggids ‘Vergelijk en Kies’. Alleen als de individuele therapeut in deze zorggids is opgenomen, kan er vergoeding plaatsvinden. ‘Vergelijk en Kies’ kun je vinden op de website van de desbetreffende zorgverzekeraar.

Vergoeding kan ook plaatsvinden via een algemene beroepsvereniging voor alternatieve geneeswijzen.  Zoals via de Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT). Deze stichting wordt erkend door de VGZ­verzekeringsgroep, de Menzis­verzekeringsgroep (behalve Hema), de CZ­verzekeringsgroep en De Friesland verzekeraar. De onderstaande zorgverzekeringen vergoeden reflexzonetherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering via aangesloten
therapeuten bij de VNRT.

Zie voor meer info en lijst:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/reflexzonetherapie