Overgang, Menopauze

menopauze-overgang

Bij de meeste vrouwen begint tussen de 40 en de 50 jaar de overgang. De overgang markeert het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Hoewel de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar heen worden gebruikt, betekenen ze niet helemaal hetzelfde. De overgang is de hele periode waarin u van vruchtbaar naar onvruchtbaar overschakelt. De menopauze is daar een onderdeel van: het moment van de allerlaatste ovulatie en menstruatie.

Start

Bij sommige vrouwen begint de overgang al rond het 40e jaar; bij anderen pas ver na het 50e levensjaar. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze is 51 jaar. Ook de duur van de overgang is heel verschillend; die kan variëren van twee jaar tot soms langer dan vijf jaar. Vaak is de menstruatie in de jaren daarvoor al onregelmatiger geworden.

Veranderingen

In de overgangsperiode verandert je lichaam doordat je eierstokken minder oestrogeen-hormonen aanmaken. Hierdoor kunnen vrouwen meer last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Je huid wordt droger en slapper. Ook kun je pijn bij het vrijen krijgen, omdat de vagina droger wordt door de verminderde aanmaak van hormonen. Er kunnen menstruatieklachten optreden, zoals heviger of juist minder bloedverlies dan voorheen, of met langere tussenpauzes. Ook opvliegers en transpiratie-aanvallen zijn een zeer bekend verschijnsel. Verder kun je door de verminderde aanmaak van hormonen last krijgen van droge ogen, slapper en dunner haar, meer haargroei op benen, bovenlip of kin, gewichtstoename (door een vertraagde stofwisseling), en slaapproblemen.

Tips

Door de afname van vrouwelijke hormonen neemt ook het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten toe. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten en voldoende te bewegen. Ook de emotionele veranderingen die de overgang met zich meebrengt kun je beter opvangen als je gezond eet en regelmatig beweegt. Ook voetreflexbehandelingen kunnen klachten verminderen.

Voor meer info zie: http://www.vereniginghomeopathie.nl/gezondheidsklacht/opvliegers#sthash.I4aogiaa.dpuf