Hormoonpil tijdens overgang verhoogt kans op borstkanker wellicht toch

‘Hormoonpil tijdens overgang verhoogt kans op borstkanker wellicht toch’

Een hormoonbehandeling tijdens de overgang kan de kans op borstkanker toch verhogen. Een uitgebreide studie waarbij de gegevens van 100.000 vrouwen over veertig jaar werden vergeleken laat wetenschappers tot die conclusie komen.

Vrouwen die de pil, die oestrogeen en progesteron mengt, vijf jaar lang slikten hadden 2,7 keer vaker de kans om de ziekte te ontwikkelen.

Op een groep van duizend vrouwen die ouder zijn vijftig krijgen gemiddeld veertien vrouwen borstkanker. Op een groep van duizend vrouwen die de hormoonpil slikken krijgen gemiddeld 34 vrouwen borstkanker.

“Onze studie toont aan dat de risico’s in vorige studies onderschat zijn. De kans op borstkanker door het gebruik van de hormoonbehandeling is drie keer zo hoog, afhankelijk van hoe lang de hormoonbehandeling al gebruikt wordt”, aldus studieleider professor Anthony Swerdlow van het instituut van kankeronderzoek in gesprek met Telegraph.

MogelijkhedenDe onderzoekers hopen doktoren met de studie zo ver te krijgen om andere mogelijkheden te overwegen voor het verlichten van klachten bij de overgang. “Sommige vrouwen zien de hormoonbehandeling als een noodzaak. Maar om de kansen op borstkanker zoveel mogelijk te beperken bevelen wij aan dat de kleinste, effectieve dosis wordt voorgeschreven voor een korte periode.”

Volgens de onderzoekers neemt de kans op borstkanker weer af als er gestopt wordt met de behandeling. Bij het gebruik van een pil waar alleen oestrogeen inzit zijn de risico’s niet hoger dan normaal, die pil kan volgens de onderzoekers nog steeds worden voorgeschreven.