Hallux valgus ook wel dienstbaarheidsknobbel genoemd

Hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. In de volksmond wordt dit ook wel dienstbaarheidsknobbel genoemd. De grote teen staat hierbij naar buiten gericht. Soms ontstaat er een pijnlijke, ontstoken slijmbeurs aan de binnenzijde van de grote teen. Dit wordt een bunion genoemd. De grote teen zal in een verder gevorderd stadium ook in een gedraaide stand komen te staan.

Op jonge leeftijd kan er al sprake zijn van hallux valgus. Op latere leeftijd komt het vooral voor bij vrouwen (90% van de gevallen). Er lijkt een erfelijke factor aanwezig te zijn, omdat het bij vrouwen vaak in de hele familie voorkomt.

Meestal komt een hallux valgus in combinatie met een verkorte achillespees of een doorgezakte voet. Ook damesschoenen helpen niet mee. De schoen is vaak te smal en door de hoge hakken komt er extra druk te staan op de voorvoet. Dat is ook een mogelijke oorzaak  hiervan.

Klachten bij een hallux valgus

Als er sprake is van pijn bij hallux valgus, komt dat meestal door een bunion. Deze kan door druk van de schoen geïrriteerd raken en er ontstaat dan een slijmbeursontsteking in de teen. Ook de tweede teen (naast de grote teen) kan in de knel komen te zitten. Dat geeft een drukplek. Maar vaak hebben mensen met een hallux valgus ook geen klachten hiervan.

Behandeling van een hallux valgus

Bij een hallux valgus wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen zonder een operatie. Hierbij gaat het vooral om het aanpassen van de schoenen. Schoenen van zacht leer zijn comfortabel en kunnen ook opgerekt worden op de plek van de pijn. Daarnaast wordt het dragen van hoge hakken en schoenen met een smalle punt, sterk afgeraden.

Als er een onderliggende oorzaak is zoals platvoeten of eelt onder de bal van de voet, dan kunnen de klachten vaak met een steunzool worden verholpen. Mocht dit allemaal niet helpen, dan kan mogelijk een operatie worden uitgevoerd.

Voetreflextherapie  

Bij hallux valgus staat de grote teen naar lateraal. Dat wil zeggen de teen is te snel, je gaat jezelf voorbij. Advies: zorg eerst goed voor jezelf dan pas voor de ander. Ga iets leuks doen puur voor jezelf. Voetreflextherapie kan helpen de klachten te verminderen.