Burn-out

Mensen geven aan dat de ‘accu” leeg is. Een burn-out kenmerkt zich door mentale, fysieke en emotionele uitputting. Deze ontstaat niet van vandaag op morgen. In het begin zijn er klachten zoals: moe zijn, niet lekker in je vel zitten, het hebben van slaapproblemen, een opgejaagd, gespannen gevoel hebben en snel geïrriteerd zijn. Je hebt geen zin in je werk en geen zin in je sociale contacten.

Voeding
Bij een burn-out zijn de hormonen uit balans en gaat de bloedsuikerspiegel schommelen. Voeding speelt hierin een belangrijker rol. Ook het aantal eetmomenten op een dag. Bij voorkeur drie hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes en zo veel mogelijk op vast tijdstippen.

Hormonen
Hormonen zitten niet alleen in je bovenkamer maar ook in het darmgebied. Bij een burn-out is de darm vaak niet op orde. Door de stresshormonen kunnen mensen hun eten minder goed verteren. Ze krijgen bijvoorbeeld meer gasvorming, een borrelbuik of andere vereringsproblemen.

Bore-out
Een burn-out kan te maken met werk maar ook alles met privé of de gezondheidsstatus. Iemand kan ook een zogenaamde ‘bore-out’ hebben.  Doordat ze helemaal geen doel hebben in hun leven; ze hebben werk dat ze niet leuk vinden, hebben een relatie waar ze niks aan vinden, zijn niet blij met hun kinderen. Als je geen dingen doet waar je gelukkig van wordt, of als je heel saai werk doet, dan kan je daar ongelooflijk verveeld van raken.

Kenmerken voor menen die een burn-out krijgen
Mensen die een burn-out krijgen zijn vaak perfectionistisch en hebben en groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn onzeker en bang om te falen. Ze willen graag overal controle over hebben en hebben moeite met stellen van grenzen.

Burn-out voorkomen
Probeer gezond te slapen. Dit kun je doen door een regelmatig slaappatroon. Doe op tijd het licht uit. Drink geen alcohol, koffie of thee na 21.00 uur. Maak tijd voor leuke dingen doen. Probeer goed de balans te vinden tussen dingen die je moet doen en wil doen. Leer relativeren. Beweging hoort ook thuis bij de behandeling van een burn-out. Door de frisse lucht verbetert de zuurstofopname en de natuur biedt heel veel mooie dingen. Het beste is een langdurige matige inspanning. Bewaak je grenzen hierin. Het allerbelangrijkste leer balans aan te brengen in je leven.

Voetreflexologie
Voetreflexbehandelingen kunnen helpen je beter in balans te brengen. Daarnaast is het heerlijk ontspannen en slaap je veelal beter nadien.