Ben je hooggevoelig? Dit is waarom juist voetreflexologie zo heilzaam is…

Waarom voetreflexologie zo heilzaam is…

Felle lichten, harde geluiden, intense geuren: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenshap geboren. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen van hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. Kate Maslowska is Reflextherapeut en gespecialiseerd in het behandelen van HSP (highly sensitive person) klachten via de voeten. Wat Kate zoal in jouw voeten terug kan zien en hoe je jezelf een aardende behandeling kunt geven lees je hieronder.


Ben je hooggevoelig? Dit is waarom juist voetreflexologie zo heilzaam is

Kate is zelf HSP en zoals de law of attraction werkt, bestaat haar praktijk voor bijna 70% uit hooggevoelige mensen. Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor stress en overprikkeling. Ze stellen vaak hoge eisen aan zichzelf en rennen zichzelf gemakkelijk voorbij. Het stellen van grenzen is lastig voor deze groep en dat heeft een sterke invloed op iemands energiehuishouding, en dus ook hoe het ervoor staat met de gezondheid van je voeten. Tijdens een voetreflex behandeling stimuleert Kate bepaalde drukpunten en meridianen om zo je levensenergie (Prana of Qi) beter te laten stromen en blokkades op te heffen. Wanneer de levensenergie vrij stroomt ben je in harmonie. En dat is nog best een opgave om te bewerkstelligen tegenwoordig. Gelukkig kun je altijd hulptroepen inschakelen, waaronder Kate, als het allemaal even teveel wordt.

ZIE JE HOOGGEVOELIGHEID TERUG IN IEMANDS VOETEN?

Kate: ‘Jazeker. Op de voet zie ik het aan de hand van de huidstructuur, die is veel fijner. Tijdens een behandeling zie ik soms een ontlading ontstaan van geabsorbeerde prikkels die het lichaam verlaten door het trillen van handen en voeten. De vorm van je voet zegt eigenlijk meer iets over je constitutie of dat je uit balans bent (veel eeltvorming staat), maar dat kan net zo goed bij een HSP als bij een niet-HSP. We zijn allemaal uniek en er spelen meerdere factoren mee. Bij een HSP die uit balans is zie ik dit terug in bepaalde zones van de voet die overgevoelig zijn. Aan de hand van een aantal vragen die ik stel merk ik al snel hoe gevoelig iemand is.’

WELKE ZONES OP JE VOET VERKLAPPEN JE GEVOELIGHEID?

Kate: ‘Een HSP die uit balans is reageert vaak overgevoelig op stress-gerelateerde punten op de voet. Stress ontstaat waar een HSP zich niet veilig of prettig voelt. Je omgeving levert een grote bijdrage of iemand juist opbloeit of zich terugtrekt. Zeker voor een HSP is deze bewustwording van je omgeving van groot belang. Stress is op je voet gerelateerd aan drukpunten die in verbinding staan met de hypofyse, hypothalamus (waar prikkels worden verwerkt), lever 2 en 3, nier 1, stresspunt, miltpunt en bijnier. Ook zie je het aan de darmzone, nek-schouderzone, hartzone en maagzone. Als hoogsensitieven personen teveel malen zie ik dat regelmatig terug in een afwijking van de grote teen (bijvoorbeeld hallux; waarvan de betekenis is dat je je te veel zorgen maakt over anderen).


HOE KAN REFLEXTHERAPIE EEN HSP HELPEN? 

Kate: ‘Reflextherapie helpt om te gronden, zuiveren en beschermt je tegen negatieve invloeden uit je omgeving. Het heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel omdat het zowel bevrijdend als aardend werkt. Je komt meer in je lijf en zit minder in je hoofd. Reflextherapie haalt je weg bij het overmatige denken en staat je toe aanwezig te zijn in het hier en nu. Er ontstaat ruimte om weer contact te maken met jezelf. Goed voor je zelf zorgen is van groot belang. Neurologische massages zijn vooral gericht op het fysieke lichaam (hoofdpijn, gevoelig voor pijn, kou, geluid, stress) en de werking van je hersenen. Echter de echte kern van de mens overstijgt het fysieke en is energetisch. De energetische massages zijn daarom vooral gericht op de psyche van de mens; op zijn mentale, emotionele en spirituele lagen.

ZIE JE FYSIEK VERSCHIL TERUG IN IEMANDS VOETEN NA EEN AANTAL BEHANDELINGEN?

Kate: ‘Fysiek gezien kunnen na ongeveer 10 behandelingen de eeltplekken minder worden of zelfs verdwijnen. De kleur van je voeten kan gezonder zijn door een betere doorbloeding. Zelfs nagels kunnen gezonder groeien. Daar doe je het natuurlijk niet voor. Maar op een moment dat je meer in balans verkeert weerspiegelt dit zich ook direct in je voeten’.

WAT VOOR EFFECT KAN HET STIMULEREN VAN DRUKPUNTEN HEBBEN OP JE SYSTEEM?

Kate: ‘Als je hoogsensitief bent en je overprikkeld raakt kunnen er klachten zoals spanning, stress, stemmingswisselingen, verminderde concentratie, moeheid, hoofdpijn, emotioneel, angst en onzekerheid ontstaan. In een stressvolle situatie zet ons brein twee systemen in werking. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt bijna onmiddellijk voor actie en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Het tweede systeem treedt in na enkele minuten. De hypofyse in het brein geeft de opdracht om het stresshormoon cortisol te produceren. Dat kan vervolgens je limbische systeem ontregelen dat verantwoordelijk is voor de emoties. Mannen kunnen bijvoorbeeld agressief reageren of met een hoge bloedruk. Vrouwen gaan piekeren en kunnen depressieve gevoelens krijgen. Door druk uit te oefenen op de merdianen en de bijbehorende drukpunten, kunnen blokkades worden opgeheven. Hierdoor gaat de energie weer stromen. Tevens heeft het stimuleren van de drukpunten een ontgiftende werking op verschillende niveaus en verhoogt het de weerstand.

Door bepaalde drukpunten te stimuleren komt het gelukshormoon endorfine vrij wat pijn kan verlichten, de bloedcirculatie op gang brengt en extra zuurstof naar je organen brengt. Zo kunnen je spieren meer ontspannen en kan er heling ontstaan. Zo kan je met behulp van reflextherapie je hormonale- en zenuwstelsel in balans brengen en je energetische systeem opladen. Zo voel je tegelijk meer energiek’.

HOE KUN JE ZELF VOETREFLEX TOEPASSEN ALS JE HOOGSENSITIEF BENT? 

Kate: ‘Begin met een voetbadje met Epsomzout en essentiële oliën van bijvoorbeeld laurier, citroen, lavendel, jeneverbes of rozemarijn; ze beschermen je tegen negatieve invloeden. Richt je aandacht daarna voor zolang als jij het prettig vindt op de volgende 3 drukpunten:
1. Hypofyse: dit is de sleutel tot balans. Dit punt zorgt voor rust in je hoofd en het minder snel overprikkeld raken. Zet je duim aan de onderkant van je grote teen en masseer met lichte druk.
2. Nier 1 (zonnevlecht): dit punt vermindert stress en zit onderop je voetzool in het midden van de bal van je voorvoet. Een heel fijn punt voor als je teveel in je hoofd zit en het helpt om je energieniveau te handhaven.
3. Zenuwstelsel: dit drukpunt loopt vanaf de zijkant van je grote teen tot aan je hak en werkt kalmerend als je er zachte rondjes met je duim op draait’

Bron: https://holistik.nl/voetreflex-en-hoogsensitiviteit/