10 Tips ter ondersteuning bij een depressie

Ben je erg moe of heb je moeite om je te concentreren? Heb je grote behoefte aan calorierijk voedsel? Komt daar nog somberheid bij en komen deze klachten ieder winterseizoen weer terug? Dan is er een kans dat je aan een winterdepressie lijdt.

Tips om een winterdepressie te voorkomen

Ybe Meesters is klinisch psycholoog en is verbonden aan de Winterdepressiekliniek van de Universiteit van Groningen. Hij is er heel duidelijk over: “De klachten verdwijnen weer als het langer licht wordt. Kenmerkend is dat de patiënten in de zomer nergens last van hebben.”

Last van een winterblues

De Winterdepressiekliniek in Groningen bestaat al sinds begin jaren negentig. Jaarlijks worden in deze kliniek 200 tot 300 patiënten behandeld. Dan zijn er natuurlijk ook nog behandelingen op andere plekken in het land.

In ieder geval lijdt 3 procent van de Nederlanders aan een winterdepressie en veel meer Nederlanders(8 procent) heeft last van een winterblues, dat is een mildere vorm. Bij een winterblues heb je ook behoefte aan meer slaap en voel je je lusteloos, maar je omgeving hoeft niet eens te merken dat je ergens last van hebt. “De winterblues-patiënten zélf hebben er het meeste last van”, legt Meesters uit. “Bij een winterdepressie komen mensen vaak kilo’s aan, kunnen ze suïcidaal raken en slapen ze soms wel vier tot zes uur extra per etmaal.”

Gebrek aan zonlicht

Gebrek aan zonlicht speelt de belangrijkste rol bij het ontstaan van een winterdepressie. In 1984 is de eerste studie hieromtrent verricht en daaruit bleek dat het toedienen van extra licht helpt. “Waarom dat helpt, weten we nog steeds niet. Wel is duidelijk dat vrouwen gevoeliger zijn voor een winterdepressie dan mannen. Toen we met deze therapie in de jaren negentig begonnen, gaven we de mensen gedurende drie uur per dag licht met een intensiteit van 2,5 duizend lux. Tegenwoordig hebben we de intensiteit van het licht verhoogd en kunnen de patiënten volstaan met een sessie van een half uur tot drie kwartier. Dat is dus al een enorme verbetering.”

Moet je je lampen aanzetten?

Het is een goed idee om in het huis meer lampen aan te doen. Dat kan al helpen. Het gaat dan niet om schemerlampen, maar om lampen die wat feller licht geven. Wanneer je een speciale lamp aan wilt schaffen, adviseert Meesters om dat via een deskundige te doen. Er zijn lampen beschikbaar in de handel, maar een behandelaar kan jou het beste adviseren over de lamp die voor jou het meest gunstig is. De lampen moeten geen ultraviolet uitstralen, want dat kan het netvlies stuk maken.

Tips om een winterdepressie te voorkomen

 1. Verblijf zoveel mogelijk in het licht! Ga wandelen, fietsen of drink je koffie eens in de buitenlucht. Het daglicht in de ochtenduren is intensiever licht dan later op dag. En buiten zijn is altijd beter dan binnen zijn. Hoe grijs het weer ook is, het daglicht is altijd intensiever dan kunstlicht.
 2. Regelmaat helpt! Vooral in het slaappatroon is het belangrijk om daar regelmaat in aan te brengen. En niet gaan slapen tussen 8.00 en 20.00 uur!
 3. Laat je eens lekker masseren. Je kunt kiezen voor een algemene massage, of meer een therapeutische aanpak, zoals voetreflexmassage of een ayurvedische massage. Na een massage is je lichaam ontspannen.
 4. Trakteer jezelf op een ontspannende Reiki-behandeling. Zo’n behandeling werkt vaak diep door, zonder dat je het in de gaten hebt. Het effect van een Reiki-behandeling wordt vaak vergeleken met het effect van een meditatie.
 5. Gebruik natuurlijke middelen, zoals kurkuma, Sint Janskruid (niet gebruiken bij antidepressiva), magnesium of natuurlijke serotonine.
 6. Gebruik bepaalde Schlüßler celzouten, Bach Bloesemremedies of homeopathische middelen. Een therapeut kan helpen bepalen welk middel jou het beste zal ondersteunen.
 7. Laat je via de huisarts controleren op tekorten van onder andere vitamine D3, vitamine B12, selenium, zink, progesteron. Bij een tekort kan dit over het algemeen (op een natuurlijke manier) aangevuld worden via beweging en buiten zijn, via voeding en/of door middel van supplementen.
 8. Sommige mensen kunnen letterlijk de klok er op gelijk zetten, wanneer ze een winterdepressie krijgen. Voor die mensen is het aan te raden om hun vakantie in die periode op te nemen en dan naar een land te gaan waar veel licht is.
 9. Laat de werking van je schildklier via de huisarts controleren. Een niet optimaal werkende schildklier wordt in verband gebracht met depressies.
  Op deze website vind je hier meer informatie over http://vgns.info/hypo-of-hyper/diagnostiek.
 10. Laat je door de depressie heen helpen met natuurgeneeskundige methoden, zoals Integrale Stress Release (ISR), MIR-Methode
  (Mentale en Intuïtieve Reset), Primaire Reflexintegratie (MNRI) of
  Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
Daarnaast..

Blijft het belangrijk om bij een ernstige depressie tevens begeleiding te ontvangen van een psychotherapeut. Je kunt dan denken aan cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie.

zie ook http://www.healthcentre-cho.com en https://www.nporadio1.nl/consument/7600-3-tips-om-een-winterdepressie-te-voorkomen?ns_mchannel=email&ns_source=dmdelivery&ns_campaign=20180107%20Radar%20Nieuwsbrief%20zondag%20met%20WD&ns_linkname=